Wanneer u bedrijfsruimte verhuurt, wees dan alert op wie uw huurder wordt. U kunt slachtoffer worden van personen die uw bedrijfspand misbruiken voor illegale hennepteelt. Een actueel fenomeen binnen de hennepteelt is het huren van leegstaande panden op bedrijfsterreinen.

Als pandeigenaar wilt u graag zo snel mogelijk een huurder. Criminele henneptelers springen op die
behoefte in, huren uw woning onder valse voorwendselen en laten u met de schade zitten.

Uw risico’s
Verhuurt u (een deel van) uw bedrijfspand? Weest u dan bewust van de risico’s. Teelt de huurder hennep in uw pand, dan kunt u daarvoor verantwoordelijk worden gesteld. Ook als u nergens vanaf wist. Een hennepplantage in een pand zorgt voor aanzienlijk schade die tot in de tienduizenden euro’s kan oplopen. Denk aan doorgebroken (draag)muren, gaten in het dak, waterschade en brandschade. Daarnaast is het mogelijk dat u opdraait voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit en het opruimen van de kwekerij.

Controleer de huurder vooraf
U kunt de risico’s op misbruik van uw verhuurde woning verkleinen. Een goede screening van de huurder is daarvoor erg belangrijk. Verhuur uw woning niet als u geen goed gevoel heeft bij de huurder!

Huurcontract
– Vraag om het originele identiteitsbewijs, géén kopie.
– Controleer het ID bewijs op echtheid via de Dutch ID app via Apple of Google.
– Controleer of degene die gescreend is, dezelfde persoon is als degene die de sleutel haalt en het contract tekent.
– Accepteer nooit contante betalingen of stortingen.
– Kijk of het bedrijf over een website beschikt.
– Vraag naar een eerder uittreksel van de Kamer van Koophandel en kijk naar bijzonderheden (datum inschrijving, naam ondernemer, et cetera).
– Laat de huurder zelf het elektriciteitscontract sluiten en vraag een kopie daarvan.
– Neem in het huurcontract op dat u periodiek komt inspecteren.

U kunt daarnaast zelf de gemeente in kennis stellen dat de situatie gewijzigd is.

Toezicht
Tijdens de huurperiode wordt er van u als verhuurder verwacht dat u toezicht houdt op het bedrijfspand. Eén keer per jaar is zeker niet genoeg. Hennepteelt heeft een cyclus van acht tot tien weken. Na die periode kan dus weer opnieuw worden geteeld. Elk kwartaal is een goed uitgangspunt. De huurder heeft het recht een huisbezoek te weigeren. Daarom raden wij u aan deze afspraak in het huurcontract te vermelden. U hoeft niet onverwacht langs te komen. Bel van te voren even op dat u wilt komen. Controleer wel iedere ruimte in het pand, want één kleine kamer kan al winstgevend zijn én registreer uw bevindingen met foto’s. Mocht u op een hennepkwekerij (stekkerij, knipperij of drogerij) stuiten, neem dan contact op met:

– de politie (tel. 0900 – 8844) of
– wenst u anoniem te blijven, bel dan met Misdaad Anoniem (tel. 0800 – 7000)


FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin