We werken op allerlei manieren aan brandveiligheid. Burgers kunnen er zelf ook veel aan doen. Daarom geven we maandelijks een preventietip.

 

Deze maand: Woningbrand: je moet er toch niet aan denken?

Woningbrand, dat overkomt mij toch niet?!

Dat dachten 410 bewoners in de provincie Utrecht vorig jaar ook. En toch kregen ze brand in hun woning. VRU brandweer heeft deze branden onderzocht. Het resultaat is een duidelijk overzicht van de meest voorkomende woningbrandoorzaken. Stoken is de belangrijkste oorzaak gevolgd door brand tijdens het koken en brand in elektrische apparaten. Dit en nog veel meer informatie is te zien in het filmpje ‘Voorkom woningbrand’. Het filmpje is te vinden op Youtube en op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis.

Een kind kan de brandveiligheid doen

Brand is makkelijker te voorkomen dan je denkt! Zo verklein je de kans op schoorsteenbrand door het juiste hout te stoken en wordt het koken een stuk brandveiliger als je een kookwekker gebruikt. Ook het verkeerd opladen van de telefoon is een boosdoener die steeds vaker voorkomt. Mensen leggen de telefoon naast het bed aan de oplader en vallen ermee in slaap. Wanneer de warmte van de telefoon niet goed weg kan, kan er brand ontstaan. Voor elk elektrisch apparaat is het belangrijk om oververhitting te voorkomen. Door simpele maatregelen kan het huis een stuk brandveiliger worden. Een kind kan de was doen!

De belangrijkste maatregelen

We kunnen een lijst maken met manieren waarop je de grootste oorzaken aanpakt, maar het laten zien werkt nog beter. Daarom heeft VRU brandweer een animatiefilmpje  gemaakt waarin de belangrijkste brandoorzaken worden benoemd en tips worden geven om brand te voorkomen. Bekijk deze op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis.

Jij zorgt toch ook voor een brandveilig thuis!


Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin